Het leger: eindeloze inspiratiebron voor de catwalk

Mode en oorlog gaan niet samen. Of toch wel, op een bepaald manier? Ja, er zijn talloze fashion items die hun oorsprong vinden in de wereld van de stormbaan, loopgraaf en legerbarak. Van hippe tijdloze jas tot onverwoestbare veterlaars, en van kort winterjasje tot baret. Het ene na het andere stuk legerkleding bereikte in de loop der jaren de catwalk.

Jassen

In de jaren ’90 waren het legerjasjes die als een soort tussenjas voor modieuze jongeren fungeerden. Vaak zat er een vlaggetje op de mouw, alsmede de patch met daarop de naam van degene die het ooit droeg. Ook de bomberjas, tegenwoordig tevens binnenshuis gedragen, is een veelvuldig terugkerend fenomeen. De binnenkant is van origine oranje, omdat de piloten die ze droegen ze binnenstebuiten keerden zodra ze in zee waren gecrasht: dan waren ze makkelijker te signaleren en te redden. Derde jas die we als uitermate modieus kennen: de trenchcoat. Nu hip en tijdloos, toen een weerbestendige officiersjas in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog.

Dog tag en hemdje

In diezelfde jaren ’90 waren het de soldaten uit de serie Tour of Duty die de sexy combinatie van een legergroen hemdje of singlet met een dog tag (ketting met metalen identiteitsplaatje) richting het modebeeld brachten. Ook bij dames werd deze look populair, omdat het legergroen en het metaal mooi contrasteren met een gebruinde of zwarte huid.

Dr. Martens laarzen

Ze ontbreken in geen enkele walk-in closet: de Dr. Martens. Ooit uitgevonden door de Duitse legerarts Klaus Märtens om zich comfortabeler tussen de linies te kunnen verplaatsen, later vast schoeisel voor postbodes, nog later fijne schoenen voor in de moshpit tijdens rockconcerten en nu passend bij elke outfit. Miley Cyrus is een pionier in deze eeuw: in de videoclip van Wrecking Ball draagt ze niets, behalve haar vertrouwde Dr. Martens.

De pilotenbril

Nog zo’n onverwoestbaar accessoire, de pilotenbril. Menig acteur of rockster zweert erbij en jij misschien ook. Hoewel de vormgevers voor de bekende zonnebrillenmerken jaar-in-jaar-uit met nieuwe ontwerpen komen, is het steeds weer die dekselse pilotenbril die overal opduikt.

De combatbroek

Een al dan niet van camouflagekleuren voorziene gevechts- of combatbroek is ook al enkele decennie niet meer uit het straatbeeld verdwenen. Er kwamen veel varianten: zo was er rond de eeuwwisseling de niet zo modieuze afritsbroek. De korte legerbroek tot boven de knie, voor in de zomer, wordt eveneens veel gedragen. Verder waren er ooit leggings met zijvakjes. Maar de oerversie is een baggy, olijfgroene broek met zakken aan de zijkant, liefst afkomstig uit de legerdumpzaak.

Ook interessant