Vier dingen om te doen in Puglia, Italië

Strand en cultuur combineren? Dat doe je bijvoorbeeld in de Italiaanse regio Puglia, te vinden in de hak van de Laars. We zetten vier niet te missen activiteiten in Puglia voor je op een rijtje.

1. Een dagje (of meer) naar het strand

Met een kustlijn van meer dan zevenhonderd kilometer en keus tussen stranden aan zowel de Adriatische Zee als aan de Ionische Zee zit het strandgedeelte van je vakantie in ieder geval goed. Een van de mooiste stranden van Puglia is Mattinata, gelegen op het schiereiland Gargano, maar ook de stranden bij Salento zijn idyllisch. Proef in Salento zeker een pasticciotto, een lokale zoetigheid.

Een tip: doe als de locals en laat de wind bepalen voor welk strand je kiest. Bij een westenwind ga je naar een strand in het oosten (aan de Adriatische kust) en bij oostenwind ga je juist naar een strand in het westen, bij de Ionische Zee. Nog een tip: ga niet zomaar op het eerste het beste ligbed liggen dat je tegenkomt. Sowieso moet je hiervoor betalen en de meeste Italiaanse beach clubs werken met een reserveringssysteem. Het kan dus zomaar zijn dat dat bedje al gereserveerd is en dat er ineens een boze Italiaan in een Speedo naast je opduikt terwijl jij net lekker ligt te relaxen.

2. Trulli bekijken in Alberobello

Trulli zijn kalkstenen huisjes met een kegelvormig dak en typisch voor de regio Puglia. In Alberobello staan er meer dan duizend en je vindt hier zelfs een kerk in deze bijzondere stijl, de Sant’Antonio. Sommige trulli zijn omgedoopt tot vakantiehuisje, dus als je bijzonder wilt overnachten dan is een trullo zeker iets om te overwegen.

3. Verse orecchiette proeven

Net als iedere Italiaanse regio heeft Puglia eigen culinaire specialiteiten, zoals orecchiette, een pastasoort in de vorm van oorschelpjes. In Bari wordt deze pasta ’s ochtends vers gemaakt door Italiaanse nonna’s in de Via delle Orecchiette. Leuk om te zien, heerlijk om ’s avonds te proeven in je vakantiehuis, bijvoorbeeld met een simpele tomatensaus.

4. Het bijzondere Castel del Monte bezoeken

Puglia is een regio waar natuurliefhebbers hun hart ophalen, bijvoorbeeld in Parco Nazionale dell’Alta Murgia. In dit natuurpark staat een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Puglia: Castel del Monte. Niemand weet met welk doel dit kasteel gebouwd is, want gelegen op 550 meter hoogte is het nu niet bepaald onopvallend te noemen en de afstand tot de kust en steden sluit een strategische functie uit. Mooi is het kasteel uit de dertiende eeuw in ieder geval wel, met zijn achthoekige vorm en acht torens.

Ook interessant