Starten met beleggen: hoe begin je eraan?

Heb je door de jaren heen wat spaargeld vergaard en groeit de geldsom nauwelijks omwille van de geldende spaarrente? Dan is beleggen een uitstekend alternatief om te investeren. Maar voor dat je de knoop hebt doorgehakt om te gaan beleggen, zal je toch enkele knepen van het (beurs) vak moeten aanleren. Wie op zoek is naar meer info over beleggen zit op het juiste adres. Een kleine handleiding waar je op moet letten.

Wat valt onder de noemer beleggen?

Vrij vertaald en simpel uitgelegd is beleggen een bepaalde vorm van investeren. Je laat geld werken voor je met in het achterhoofd dat het na afzienbare tijd gaat opbrengen. Zo bestaat de mogelijkheid om aandelen aan te kopen die later een meerwaarde gaan hebben. Op die manier kan je dan later de geldsom met winst doorverkopen.

De werking van beleggen in een handomdraai uitgelegd

Beleggen is geld investeren dat na een bepaalde termijn gaat opbrengen. De meest populaire eyecatcher om te beleggen is de beurs. Decennia geleden moest je naar de beurs gaan om je investering te verhandelen, maar de dag van vandaag gebeurt alles online zonder dat je je moet verplaatsen. Ofwel kies je ervoor om de touwtjes zelf in handen te nemen, maar je kan ook kiezen om het beleggen een expert te vertrouwen. Zeker voor beginners is het aan te raden om beroep te doen op een beursspecialist.

De verschillende mogelijkheden als je wil beleggen

Je kan in verschillende zaken beleggen. Tegenwoordig beleggen heel veel mensen in cryptocurrency hoewel dit door de meeste beleggingsadviseurs wordt afgeraden. Gelukkig zijn er nog voldoende opties in de wereld van beleggingen waarin je een keuze kunt maken. De belangrijkste beleggingsopties zijn:

  • Belegging in aandelen
  • Belegging in vastgoed
  • Belegging in obligaties
  • Belegging in grondstoffen

Waar moet je in beleggen?

Daar bestaat geen pasklaar antwoord voor en hangt af van je persoonlijke situatie. In de meeste gevallen wordt nagegaan welk risico je wil en kunt nemen. Dit wordt ook wel eens in beleggerskringen als risicoprofiel omschreven. Op basis van die individuele gegevens wordt een beleggingsportefeuille samengesteld. Praktisch gezien wil beleggen niets anders zeggen dat je het grootste risico loopt als je een hoog rendement wil halen. Rendement en risico zijn immers twee parameters die hand in hand met elkaar zijn verstrengeld als je belegt.

Hoe start je best met beleggen?

Het is een goed idee wanneer je op een vrij laagdrempelige manier begint te beleggen. Zo kan je zonder veel financiële averij op te lopen kijken of beleggen wel een kolfje naar je hand is. Een andere bekende vuistregel die je in ogenschouw moet nemen: ga je belegging spreiden door bijvoorbeeld op maandbasis te beleggen in verschillende producten die voorhanden zijn.

Ook interessant