Energie besparen in je huishouden

Energie besparen is een hot topic tegenwoordig, en dat heeft natuurlijk te maken met het groeiende bewustzijn omtrent duurzaamheid en het milieu. Als je ook zelf energie wilt besparen, dan doe je echter niet alleen de natuur een plezier: je hebt zelf immers ook een stuk meer financiële vrijheid.

Wat kan je nu zoal doen om energie te besparen in je huishouden? Hieronder lees je daar meer over, zodat je energiefactuur aan het einde van de maand alvast een stukje lager ligt!

De 4 beste tips om thuis energie te besparen

Energie is belangrijk om in comfort en veiligheid te leven, maar de huidige bronnen van energie zijn natuurlijk niet onuitputtelijk. Als je meer energie én geld wilt besparen – houd dan zeker onderstaande tips in het achterhoofd!

1. Ga voor LED verlichting

LED verlichting is een geniale uitvinding en wel omdat dergelijke lampen tot 30 keer langer meegaan dan gewone, traditionele gloeilampen. Als je op de lange termijn denkt en veel geld wilt besparen, vervang oude lampen in je woning dan vaker door LED verlichting. Dergelijke lampen zijn trouwens ook in uiteenlopende stijlen en soorten verkrijgbaar, voor elk mogelijk interieur!

2. Dicht kieren en spleten

Vaak wordt het effect van tocht in de woning op de maandelijkse energiefactuur onderschat. Als je spleten en kieren bij deuren, ramen en andere elementen van de infrastructuur van je woning dicht houdt, dan zal de binnentemperatuur echter veel gemakkelijker op peil blijven. Waardoor je dan weer geld bespaart op verarming!

3. Gebruik meer regenwater

Regenwater is het perfecte alternatief voor stadswater, voor wie meer geld wil besparen. In landen als België en Nederland is de kans dat je regenput vol of ten minste halfvol zit, relatief groot. En dat scheelt dan weer meteen een hele hoop kosten op stadswater!

4. Investeer in een programmeerbare thermostaat

Ten slotte kan je ook investeren in een thermostaat die je handmatig of automatisch kunt programmeren. Een dergelijk systeem is gemakkelijk in te stellen, waardoor de temperatuur van je woning altijd stabiel blijft. Het voordeel is dat je hierdoor nooit meer zelf vergeet je verwarming of airco aan te zetten, waardoor je uiteindelijk toch heel wat overbodige kosten vermijdt!

Energiebesparend wonen, het kan met de juiste maatregelen!

Energie besparen is goed voor het milieu, maar natuurlijk ook voor je eigen portemonnee. Gebruik je bovenstaande tips, dan is energie besparen als huishouden geen enkele uitdaging meer.

Wie weet vormt het wel de basis van verdere aanpassingen in je woning en huishouden, waardoor je uiteindelijk nog meer geld bespaart. Als je weet dat je tegelijkertijd ook bijdraagt aan het behoud van het milieu – dan is dat natuurlijk mooi meegenomen!

Ook interessant