De woon- of leefkeuken als epicentrum van je huis

Op tv zie je ze aan de lopende band voorbijkomen in woonprogramma’s: keukens die verbouwd worden tot een soort woonkamer. De ruimte wordt uitgebreid om er niet alleen te kunnen koken en eten, maat ook spelen, werken, borrelen en zelfs tv kijken. Het wordt een ontmoetingsplek, het epicentrum van een woning.

Verbouwing: naar buiten of naar binnen

Een enkele keer wordt de woon- of leefkeuken naar binnen toe gebouwd. De aannemers betrekken dan een stuk woonkamer bij de keuken door een muur enkele meters te verplaatsen. Meestal echter, is het de achtertuin waarin een aanbouw wordt gerealiseerd, bij voorkeur met glazen dakplaten. Dit is duurzaam omdat de ruimte dan vaak door de zon verwarmd wordt en ook het licht niet snel aan hoeft. Tegelijk haal je zo wat meer buitengevoel naar binnen.

Wat staat er allemaal in de woonkeuken?

Er ontstaat meer ruimte. Ook voor het witgoed, waar vaak een soort inloopkast of bijkeuken voor gemaakt wordt. Aan de enorme eettafel geniet je met het hele gezin van de maaltijd, voer je gesprekken over van alles en nog wat, doe je je thuiswerk op de laptop en ontvang je afspraken en visite. Niet zelden staat er ook een tv met een bankje en is er een speelhoek voor de kinderen. De huidige woonkamer wordt meer een lounge, al dan niet ook met tv. Maar het grootste deel van het huiselijke leven speelt zich af in de keuken.

Verdere inrichting

Het begrip woonkeuken is definitief overgewaaid uit diverse landen waar dit al normaal is. Zoals Amerika (zie de sitcoms die grotendeels in de grote keuken opgenomen worden) of Italië, waar veel om koken en eten draait. De verdere inrichting bestaat uit diverse invloeden, momenteel zijn dat vooral Franse. Een antiek hakblok is een hot item, alsmede de gerestaureerde buffetkast – mét bordenrek en glazen deurtjes. Het werkblad of kookeiland is naar de eettafel gericht, zodat de uien snijdende of knoflook hakkende kok van dienst blijft communiceren met degenen aan tafel. Kruidenplantjes completeren het landelijke geheel.

Ook een woonkeuken realiseren?

In plaats van verhuizen in een tijd met door het dak schietende huizenprijzen, wordt het verbouwen van je eigen woning aantrekkelijker. Er zijn allerlei manieren om dit te financieren. Waarschijnlijk is het de investering dubbel en dwars waard. Het huis krijgt niet alleen een landelijke uitstraling die voor meer woongenot zorgt, ook de waarde ervan stijgt omdat op een duurzame manier extra vierkante meters toegevoegd worden. Bekijk de mogelijkheden, neem je eigen Bob de Bouwer in de arm en geniet binnenkort van je woonkeuken!

Ook interessant