Is een auto leasen een goed idee?

Als bedrijf een wagenpark aanleggen, is geen evidente zaak. Er gaat heel wat kapitaal mee gemoeid en net daar kan al eens het schoentje wringen. Je kapitaal inzetten om in de aankoop van wagens te voorzien, zou betekenen dat je op andere investeringen en kosten voor de groei van je bedrijf moet besparen. Geen goede zaak dus, maar gelukkig zijn hier wel oplossingen voor te vinden. Via leasing kan je voorzien in voldoende wagens voor je bedrijf zonder dat dit met grote investeringen gepaard gaat.

Kiezen voor financial of operational lease?

Wil je liever niet uit het kapitaal van het bedrijf moeten putten voor de aankoop van bedrijfswagens, dan kan je gebruik maken van het systeem van leasing.

Financial lease

Bij een financial lease is het bedrijf die de leasing aangaat onmiddellijk de economische eigenaar van de wagen. De leasingmaatschappij betaalt de aankoop en jouw bedrijf gaat vervolgens contractueel vastgelegde maandelijkse afbetalingen doen. Is de looptijd voorbij, dan is de auto helemaal van het bedrijf en schuldvrij.

Voordelen

  • Het bedrijf is onmiddellijk economische eigenaar.
  • Er is geen kapitaal nodig voor de aankoop.
  • Er is een grote flexibiliteit naar het contract toe. Je kan zelf het bedrag van de maandelijkse afbetalingen kiezen en je kan ervoor kiezen om lagere maandbedragen te betalen en op het einde een slottermijn te voldoen.
  • Het bedrijf heeft recht op een investeringsaftrek, wat deze leasevorm fiscaal interessant maakt.

Nadelen

  • Het contract bij operational lease is erg nauw omschreven en laat minder ruimte voor flexibiliteit.
  • het bedrijf is geen eigenaar van de wagen. Na afloop gaat de wagen terug en moet een nieuw contract aangegaan worden.

Financial versus operational lease

Het is moeilijk om hier een algemene lijn in te trekken. Veel zal afhangen van de voorkeuren van het bedrijf, van de financiële mogelijkheden en van de nood aan bijkomende aftrekposten of inschrijvingen op de balans. Een boekhouder brengt alvast raad in het maken van de beste keuze.

Ook interessant